Kjersti G. Andvig, Mikael Øye Hegnar, Sümer Sayin

KJERSTI G. ANDVIG – Did You Expect the Moon to be Square

MIKAEL ØYE HEGNAR – Arbeider

SÜMER SAYIN – Reverse Angle

20. NOV – 19. DES 2010

Kjersti G. Andvig (1978) gikk ut fra Statens Kunstakademi, Oslo i 2003. Siden da har hun markert seg som en betydelig kunstner, med deltakelse på flere utstillinger, bl.a. ved Galleri Rekord (Oslo), Triangle France, Marseille, Piece Unique, (Paris), Carnegie Art Award (Stockholm, Helsingfors, Reykjavik, København, Oslo), Nachspiel/Vorspiel (Vestfossen Kunstlaboratorium, Norge) og Lights on (Astrup Fearnly Museum).

Utstillingens tittel Did You Expect the Moon to be Square er hentet fra en samtale mellom den amerikanske astronomen Carl Sagan og den britiske fysikeren og matematikeren Stephen Hawking. Utstillingen er den første i Kjersti G. Andvigs nye prosjekt Der Stein macht Sinn.

I utstillingen på Akershus Kunstsenter vil Andvig presentere 4 nye verk. Stikkord for prosjektet er blant annet beskjeling av stener og religiøse ritualer, der steinens makt og historiske referanser har inspirert til en vakker, sterk og poetisk utstilling.

 

Sümer Sayin (1985) ble uteksaminert fra Statens Kunstakademi i 2010, men er opprinnelig tyrkisk, og i dag bosatt i Istanbul. Med tittelen «Reverse Angle» peker Sumer på ønsket om å stille spørsmålstegn ved vedtatte sannheter, og presenterer nye måter å oppfatte verden på.  I et av sine arbeider kutter Sümer Sayin to identiske verdenskart i biter; ett i horisontale linjer, og det andre i vertikale linjer. Når hun så vever dem sammen til et nytt kart blir land og landegrenser fullstendig forandret. Verket kan forstås som en kommentar til at verden ikke er så definert og tydelig som vi liker å tro, og at mange landegrenser er trukket mere eller mindre tilfeldig. Sayin vil også presentere to veggtegninger, flere mindre arbeider, samt et lydverk.

Mikael Øye Hegnar (1984) arbeider med landskapsbilder og fresker, og ved å benytte gamle referanser i nye former skaper han interessante linjer tilbake i kunsthistorien. I sin utstilling «Arbeider» presenterer han blant annet deler av en skapt mosaikkvegg, der fortidens storhet har blitt rasert i biter. Sarte akvarellbilder med utflytende farge gir også assosiasjoner til marmor og stein, som igjen bringer oss til Kjersti G. Andvig sitt prosjekt, med en gravstøtte av stein og mosaikk.