MINNETEPPE – 13.08 – 28.08

ELINE MEDBØE
MINNETEPPE – et minnesmerke laget av etterlatte ved selvmord

MINNETEPPET – et prosjekt av Eline Medbøe

Minneteppet er et relasjonelt kunstverk drevet av kunstner Eline Medbøe i samarbeid med LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord. Siden 2008 har hun samlet selvmordsetterlatte over hele landet og sammen har de laget et minnesmerke, i form av et lappeteppe. Hver lapp er laget av en etterlatt til minne om den de har mistet.

Etter de tragiske hendelsene 22. juli er hele landet i sorg, og flere har mistet sine kjære. Sorgprosessene vil ta lang tid, noe vi ser sterke eksempler på i «Minneteppet».

Utstillingen på Akershus Kunstsenter er den første som viser hele Minneteppet med bidrag fra 120 etterlatte. Deltagerne har laget tekster til lappene sine og de er samlet i en bok om prosjektet som lanseres på utstillingsåpningen.

Hvert år dør det over 500 mennesker i Norge som følge av selvmord. I 2009 var tallet 573, over tre ganger så mange som i trafikken. Med Minneteppet ønsker Medbøe å rette oppmerksomheten mot et av vår tids store samfunnsproblemer.

Medbøe mistet selv sin mor, skuespiller Katja Medbøe som begikk selvmord for 15 år siden. Selv sier hun: ”I Minneteppet klarte jeg å ta i bruk hele meg. Å være etterlatt ble en av mine viktigste ressurser i arbeidet med teppet. Det ga meg mening.”

Lappene i Minneteppet viser hvor sammensatt sorgen er. Sorg er mer enn melankoli og savn. Sorg er også håp, kjærlighet, sinne, fortvilelse, gode og dårlige minner, smerte og glede. Og slik sett har sorgen mange farger, akkurat som lappene i teppet.

Kunstneren ønsker at utstillingen skal engasjere og skape debatt. Utstillingen skal gi et ansikt til den dystre selvmordsstatistikken og et innblikk i hvordan det er å være etterlatt.

Eline Medbøe (F.1974) er utdannet ved SHKS, institutt for tekstil i 2003. Hun har hatt separatutstilling ved Hå Gamle prestegård (2009)og Østfold Kunstnersenter i Fredrikstad (20006). Hun har deltatt på flere gruppeutstillinger i inn og utland bl. a “Border District” Haugar Kunstmuseum, (2010), Østlandsutstillingen (2007) og ”Textile Expressions in Contemporary Art”, Sofia, Bulgaria (2007). Hun har i to omganger hatt Statens arbeidsstipend for yngre kunstnere

Medbøe vil selv ha omvisning søndag 21. august kl. 14.00.

Utstillingen vil stå til 28. august.