Morten Jensen Vågen i Bærum kulturhus

Velkommen til ny utstilling i Bærum kulturhus tirsdag 27. november kl. 18:00:
Morten Jensen Vågen Thug Life

Utgangspunktet for Morten Jensen Vågens malerier er store installasjoner bestående av objekter med tydelige referanser til ulike kriminelle og suspekte miljøer. I Vågens arbeider ser man treningsutstyr som vektløfterbenk og boksesekker, en minibank som har «eksplodert», voldelige instrumenter. I Thug Life, også vist på Høstutstillingen i 2011, presenteres man for det som ser ut som rester fra en fest. Ved nærmere ettersyn ser man at det slenger røykpakker rundt sammen med flere seddelbunker, og en idé om at noe annet enn bare en uskyldig fest har foregått, sniker seg på. Dop-dealing, hvitvasking av penger, og annen lyssky virksomhet.

Objektene som sammen danner de ulike installasjonene har Vågen selv produsert, gjerne av «enkle» materialer som papir og teip, og deretter iscenesatt. Både enkeltobjektene og de helhetlige installasjonene fungerer deretter som rekvisitter for motivene i maleriene. De mange installasjonene utgjør grunnlaget for maleriene han nå viser i Bærum kulturhus.

I maleriene leker Vågen med sammensetninger av objektene fra installasjonene og bruker dem som stilleben. Like ofte som en hel installasjon er det også kun utsnitt av installasjonene som er gjengitt i maleriene.

I utvidet forstand er det en form for meta-maleri Vågen bedriver, hvor maleriet er en kopi av en kopi, hvor originalen mangler. For objektene som installasjonene består av er heller ikke originaler. Ethvert spor på at objektene er «falske» blir imidlertid vasket ut i maleriet: penselstrøkene fordekker forfalskningen og det røffe preget man finner i installasjonene er erstattet av maleriske spor. Resultatet er en ytterligere forvirring om forholdet mellom original og kopi, og hva som er «ekte» og hva som er «falskt».

 

***

Morten Jensen Vågen (1987) går siste året på BA i visuell kunst ved Akademiet i Oslo.

Utstillingen er kuratert av Akershus Kunstsenter ved Monica Holmen.

Utstillingen vises til 14. januar 2013.

www.mortenjensenvaagen.com
www.bareumkulturhus.no