Svein Flygari Johansen – velkommen til åpning fredag 8. feb kl. 19-23!

FlyersEngPrint

Svein Flygari Johansen
White Scenes

Svein Flygari Johansen ble i 2012 kåret til ukens kunstner i The Guardian, i forbindelse med en større utstilling i London. Han er for tiden aktuell på den store utstillingen The Desire for Freedom. Art in Europe since 1945 på Historisk museum i Berlin (sammen med blant annet Joseph Beuys og Gerhard Richter).

Johansen er utdannet fra Kunstakademiet i Bergen og fra Det Kongelige danske kunstakademi i København der han studerte kunstteori og kunstformidling. Han har siden 90-tallet hatt en markant posisjon i norsk kunstliv og har blant annet vært med å drive galleri Struts. Johansen har utført en rekke utsmykninger og kjennetegnes av en overraskende og innovativ bruk av ny teknologi. Johansen samarbeider med dataprogrammereren Johnny Bradley og sammen har de utviklet flere arbeider som vises i utstillingen.

Sentralt i White Scenes  står en underliggende og besnærende fascinasjon for frykt, der Johansen vagt påpeker at mennesket dras mot nettopp frykten. Gjennom ulike verk inviterer Johansen oss inn i situasjoner som skaper illusjoner av tid og handling, nærhet og avstand.

Utstillingens tittel kan assosieres til hvordan den russiske filmskaperen Andrei Tarkovsky i flere av sine filmer bruker det hvite som fryktens farge, snarere enn uskyldens farge, som nok er en vel så vanlig assosiasjon.

White Scenes  rommer fire forskjellige installasjoner som alle kan sees på som scener der noe skjebnesvangert ligger dirrende under den poetiske og ofte forførende overflaten. Her finner vi projisering av bilulykker på glasskår og en fisk som akkurat unnslipper døden. Hva som er den konkrete bakgrunnen for det enkelte verk er ikke alltid åpenbart for publikum. Således inviteres de inn med egne tolkninger for å dekode hans prosjekter.