John K. Raustein- Portretter, Bløte Juveler og Annet Fandenskap

Portretter, Bløte Juveler og Annet Fandenskap

John K. Raustein har kalt sin utstilling for Portretter, Bløte Juveler og Annet Fandenskap, og inviterer inn i en barokk, fargerik og frodig verden. Ved hjelp av forskjellige teknikker som broderi, maskinsøm, bretting, knyting, roulour og drapering skaper han tekstile objekter og installasjoner. Gjennom mangfoldige gjentakelser bygger Raustein opp store volumer som får en nærmest overdådig karakter. Disse kan utfordre vår oppfatning av det forførende og det frastøtende. Verkene springer ut av kunstnerens fascinasjoner i både barndom og voksenlivet. De er tilegnet mange av hans forbilder i livet og kunsten. I verkene på denne utstillingen holdes de myke stoffene oppe av funksjonelle rammer i tre, og en dualitet og kontrast synes å oppstå i møtet mellom disse elementene.

John K. Raustein (f. 1972) bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet ved Kunsthøyskolen i Bergen, avd. tekstil. Raustein har tidligere deltatt på en rekke gruppe og kollektivutstillinger, blant annet Høstutstillingen, forårsutstillingen på Chalottenborg (København), Slump – luck by Chance, Bomuldsfabrikken (Arendal), Tendenser  F15 (Moss) og  House of Fundation (samarbeid med Synnøve Øyen).

Raustein er aktuell med Tusen tråder – en historiefortelling i tekstil i Lillehammer Kunstmuseum høsten 2013, samt separatutstilling på Galleri Soft i 2014.

Rausteins verk inngår i samlingene til Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design,  Vestlandske Kunstindustrimuseum og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.

Utstillingen er støttet av Norsk kulturråd.

 

_DSC6852 _DSC6843 _DSC6829 _DSC6825 _DSC6809

http://www.johnkraustein.com/

 

English version:

Portraits, Soft Jewels, and Other Devilry

John K. Raustein has named his exhibition Portraits, Soft Jewels, and Other Devilry, and invites us into a baroque, colourful, and lush world. By using different techniques like needlepoint, machine sewing, folding, tying, repeats, and drapery, he creates textile objects and installations. Through numerous repetitions, Raustein builds up large volumes that achieve an almost extravagant character. These pieces can challenge our perception of the seductive and the repulsive. His work finds its roots in the artist’s fascination with both childhood and adult life. They are dedicated to his role models in life and art. In this exhibition, the pieces’ sort fabrics are held upright by functional wood scaffolding, and a duality and contrast seems to appear when these elements collide.

John K. Raustein (b. 1972) lives and works in Oslo. He studied at the Bergen Academy of the Arts, in the textiles department. Raustein has previously participated in a number of groups and collective exhibitions, including the Norwegian National Art Exhibition, the Spring Exhibition at Charlottenborg Art Hall, Copenhagen, Slump – Luck by Chance at Bomuldsfabrikken, Arendal, Tendenser at F15, Moss, and in collaboration with Synnøve Øyen at the House of Foundation, Moss.

Raustein’s work can be seen in Tusen tråder – en historiefortelling i tekstil [A Thousand Threads – a History Lesson in Textile] at the Lillehammer Art Museum autumn 2013, Wireless, a touring exhibition visiting the Art Centres in Buskerud, Vestfold and Østfold in 2013, as well as a solo exhibition at Soft Gallery in 2014.

Raustein’s work is represented in the collections of the National Museum of Art, Architecture, and Design, the Norwegian Museums of Art and Design in Bergen and Trondheim.

John K. Raustein is supported by Norsk Kulturråd.

The exhibition is curated by Tor Arne Samuelsen and Rikke Komissar (Akerhus Art Centre).

The exhibition is on display from 11 May to 9 June 2013.