Magnhild Opdøl – «Picnic with Death»

Picnic with Death

I utstillingen Picnic with Death viser Magnhild Opdøl arbeider inspirert av det poetiske i døden. Sammen med detaljerte blyanttegninger inkluderer Opdøls praksis skulptur, fotografi, video og installasjon.

Ett av verkene som vises er ett utvalg arbeider fra det pågående prosjekt We’re afraid to go home in the dark. Der forandrer Opdøl ‘vintagepostkort´ av hjortedyr ved å tegne ut bakgrunnen og detaljer i bildene med svart tusj, og isolerer dermed bildet av dyret, gjør dag til natt, og forteller tilsynelatende den samme historien gjentatte ganger. De er intime arbeider som formidler stillheten, hjortens forventning og den intime roen i skogen. Som om de er forberedt på å forlate naturen og gå inn i en mørk, ukjent fremtid. Her representerer hjorten alle dyr. Den har i seg den søte Bambi, den kan være ett trofé eller sørge for klær og mat, den kan sees som både vill og tam, den har eleganse, og vokser seg gjennom stadier fra en usikker kalv til en monumental bukk.

Noen arbeider i utstillingen formidler ett øyeblikk av stillhet, en følelse av å gå glipp av noe som har skjedd, og bli fanget i øyeblikket etter. Du er i skogen, hører noe bak deg, men før du får snudd deg er det borte, og alt du ser er den tomme skogen, kanskje en grein som skjelver som ett spor etter det som var der.

Opdøls arbeider vekker både avsky og fascinasjon der hun sirlig avdekker naturens råskap og spenningen mellom en ekstatisk kjødelighet i objektene og en behersket og kontrollert hånd i tegningen, noe som gjør hennes prosjekt til en opplevelse som skjerper sansene.

Magnhild Opdøl (f.1980) har en MFA fra National College of Art and Design, Dublin, i tillegg til studier ved Nordiska Konstskolan i Kokkola, Finland. Opdøl har en rekke separatutstillinger bak seg både nasjonalt og internasjonalt, bl.a. Kunstmuseet KUBE, Tegnerforbundet, Galway Arts Centre, Haugesund Billedgalleri og Butler Gallery, Kilkenny. Hun mottok i 2012 en Artists Residency i Fire Station Artists Studios, Dublin og er aktuell med utstillinger i Galleri LNM, Buskerud Kunstsenter og Agder Kunstsenter i 2014.

Utstillingen er støttet av Statens Utstillingsstipend, Norsk Kulturråd og Billedkunstnernes Vederlagsfond Prosjektstøtte.

Mysteries of Love - Magnhild Opdøl Unspoken -Magnhild Opdøl