Stig Weston: Holt

Akershus Kunstsenter kuraterer utstillinger for Bærum Kulturhus. Utstillingen står til 7. desember.Holt_greiner

«Foto-grafi» betyr direkte oversatt «lys-tegning». Dette er utgangspunktet for Stig Westons monumentale fotografier, som er skapt helt uten kamera. I så måte bærer disse fotografiene i seg en utforskning av fotografiets egne grenseområder i forhold til dets mediespesifikke egenskaper. Ved å legge vekk kameraet har Weston beveget seg tilbake til fotografiets essens: lys som treffer en lysømfintlig overflate. Med store filmark preparert på forhånd, begir han seg til skogs nattestid for la naturen nærmest fotografere seg selv. Arkene henges opp i trærne og slik gjør han omgivelsene til sitt kamera: hele skogen skaper sitt motiv på papiret gjennom lysets og skyggenes direkte avtrykk på papiret.

I de fleste fotografier kommer en ikke unna fotografiets uløselige tilknytning til den nøytrale virkeligheten, men i Westons fotografier er dette kraftig understreket når han med sine enorme, forhåndspreparerte fotoark skaper det nærmeste man kommer blåkopier av skogen som avbildes. Dessuten legger størrelsen på arkene strenge føringer og begrensinger på fotografens mulighet til å velge utsnitt eller redigere i etterkant, og de er presentert akkurat slik de hang i skogen da de fanget motivet. Hensikten er å kunne bruke fotografiet til dokumentasjon av spor og avtrykk av objektive sannheter.

Men det er et subjektivt aspekt ved prosjektet også. Omgivelsene utgjør i dette prosjektet et (fysisk) grunnlag for personlige erfaringer som deretter dokumenteres fotografisk og oversettes til et visuelt språk. Skogen som er fotografert er Østmarka i Oslo, hvor Weston lekte som barn. I så måte er fotoprosjektet dels en jakt på minner, samtidig som det bærer i seg et ønske om å fange og overkomme den flyktige følelsen av skjulte farer blant trærne som både Weston og mange med han erindrer fra sin barndom. I stedet ender han opp med å fange en slags essens av den opprinnelige skogen som nærmest en sanselig opplevelse på film.

Med sine monumentale fotografier inviterer Stig Weston betrakteren inn i en refleksjon rundt det fotografiske mediet, samtidig deler han også sine personlige barndomsminner, som mange likevel vil kunne kjenne seg igjen i.

Utstillingen vises i perioden 23. oktober–7. desember 2013.

***

Stig Weston (f. 1974) har siden 1995 virket som frilansfotograf. Han har bakgrunn fra deltakelse i kunstnerkollektivet Dostoprimetschjastelnosti i Berlin, organisert som et studie under Kunsthochschule Berlin-Weissensee (2002) og workshop med den anerkjente norske fotografen Lavasir Nordrum (1996). Weston er utdannet fotograf fra Strømmen vgs og Stokmarknes vgs. I 1998 etablerte han Cyan studio og galleri i Oslo. I 2012 debuterte han på Statens Kunstutstilling, Høstutstillingen, Oslo.

www.weston.no
www.akershuskunstsenter.no
www.bareumkulturhus.no

Utstillingen er kuratert av Akershus Kunstsenter ved Monica Holmen.