Gunn Tjensvold, Mari Røysamb, Pauliina Pöllänen, Mirjam Raen Thomassen

Mirjam Raen Thomassen, Texere, 2013. Detalj.
Mirjam Raen Thomassen, Texere, 2013. Detalj.

I denne utstillingen, som har fått tittelen Undring, møter vi arbeider som tar opp i seg det hverdagslige. Gjennom broderte handlelister, håndlagde bøker i tekstil, fotografiske scener fra et kjøkkenbord og skulpturelle objekter i leire, møter vi prosaiske episoder og detaljer vi kanskje ikke ellers vier mye oppmerksomhet.

Forkastede handlelister er utgangspunktet for Gunn Tjensvolds verk. På store, eldre tekstiler har hun brodert de ulike huskelappene og slik gir broderiene et innblikk i en side ved hverdagslivet som vi alle kjenner til, men som ingen av oss kanskje tenker særlig over.

Det hverdagslige er til stede også i Mari Røysambs fotografier av upretensiøse objekter og kjente situasjoner. Ved å tegne og brodere direkte på fotografiet antyder hun at mulighetene for at realitet og fiksjon kan finne sted samtidig i fotografiene, og et latent motsetningsforhold mellom noe komplekst og det mer enkle.

I Pauliina Pöllänens leireobjekter kan vi også spore et motsetningsforhold som trigger til refleksjon. Prosessen er vesentlig i Pöllänens verk, hvor enkle former i ubrent leire er satt sammen til mer komplekse komposisjoner, basert på en intuitiv handling. Med en undersøkende tilnærming står det endelige verket som en jakt på ulike sammenhenger og meninger.

Meningens fravær eller tilstedeværelse er sentralt også i Mirjam Raen Thomassens verk. «Texere» er latinsk for både tekst og vev, og er også tittelen på Thommassens installasjon. En mengde bøker utformet i tekstil og påskrevet kun «lese» utgjør hennes verk, og inviterer til refleksjon rundt hva språk, tekst og materiale egentlig er.

Samlet under tittelen Undring inviterer Tjensvold, Røysamb, Pöllänen og Thomassens verk til refleksjon rundt dagligdagse situasjoner, ulike objekters potensiale som metaforer for andre ting, og de utallige tolkningene som et kunstverk kan anspore. Picasso sa engang til noen som klaget over at de ikke forsto kunsten hans: «Men forstår dere fuglenes sang? Det er ikke nødvendig å forstå, for å nyte den.»

I utstillingen er fire utvalgte kunstnernes arbeider satt sammen til en utstilling som favner tegning på fotografi, tekstil, broderi og ubrent leire. Med dens lavmælte og dempede karakter henter den opp igjen stemningen fra Bøthun og Strandhs arbeider i første etasje.

Utstillingen Undring er kuratert og produsert av Kunstsenterets avdeling Kunstvisitten som lager vandreutstillinger for helse – og sosialinstitusjoner i Akershus.

Utstillingen skal turnere rundt i ulike institusjoner i fylket i 2014, men da oppdelt i fire ulike separatutstillinger.