Lars Strandh: Exsisto


Lars Strandh, Untitled. Foto: Lars Strandh
Lars Strandh, Untitled. Foto: Lars Strandh

Utstillingens latinske tittel Exsisto betyr blant annet «å være» eller «være i», og kan vise til arbeidsprosessen og tidsbruken som Lars Strandh investerer i hvert maleri. Tittelen kan også vise til betrakterens egen eksistens og tilstedeværelse i utstillingsrommet, og den interaksjonen eller kontemplasjonen rundt maleriene som oppstår idet betrakter møter verkene.

De hundretalls eller tusentalls penselstrøkene som maleriene er oppbygget av, står som et «testamente» over kunstnerens eksistens og tilstedeværelse. Den repetitive arbeidsprosessen kan dessuten betraktes som en meditasjon over tid.

Strandhs utstilling består av en serie malerier som alle er malt i samme fargeskala, men i forskjellige formater. Samlet står de som en konsentrert opplevelse, der alle de ytre identitetsmarkørene som Bøthun er opptatt av, synes å være skrelt bort. Om Strandhs malerier har filosofen Olav Østensjø Øvrebø skrevet:

            — Maleriene henvender seg til oss uten de store geberder, uten å mase, agitere eller skrike. Likevel tiltrekker de seg oppmerksomhet, de krever den ikke, men påkaller den likevel. Det er noe manende, nesten suggererende med disse skarpt avgrensede, linjerte flatene. Den regelmessige gjentakelsen som forsterkes av de fint avstemte fargenyansene, det motivmessige fraværet – insisterende i sin ubestemthet, men samtidig gjenlydende av noe kjent.

            — Strandhs arbeider representerer en mulighet til å roe ned, besinne seg, kanskje til og med meditere.

Utstillingen vises til 26. januar.

*** 

Lars Strandh (f. 1961) i Gøteborg er utdannet ved Statens kunstakademi i Oslo der han har bodd siden 1986. Han har en imponerende internasjonal utstillingsaktivitet bak seg med separat- og gruppeutstillinger i blant annet USA, Sveits, Tyskland, Østerrike, Danmark, Sverige, deriblant Being There, Galleri Dag Andersson, Norrköping, Sverige (2012); Simplicité Complexe, Radial Art Contemporain, Strasbourg, Frankrike (2012); Side by side, Galerie Renate Bender, München, Tyskland (2012); New Works on Linen, Zeitgeist Gallery, Nashville, Tennessee, USA (2009). 

I 2014 skal Strandh blant annet ha separatutstilling ved Daugavpils Mark Rothko Art Center, Latvia; Radial Art Contemporain, Strasbourg, Frankrike; og Zeitgeist Gallery, Nashville, Tennessee, USA.