Lene Ask

Lene Ask
Lene Ask

Lene Ask
Kjære Rikard 

Utgangspunktet for Lene Asks prosjekt er en brevkorrespondanse mellom en misjonær stasjonert på Madagaskar, og hans sønn Rikard som vokste opp i et barnehjem på slutten av 1800-tallet.

Rikard Jakobsen ble født på Madagaskar i 1885. Hans foreldre kom som norske misjonærer til Madagaskar i 1872, og der fikk de til sammen seks barn, men bare tre av dem vokste opp. I 1889 dro familien hjem til Norge på permisjon. Ett år senere dør moren, trolig av malaria. Faren gifter seg på nytt og reiser tilbake til Madagaskar, men Rikard og de to eldre søsknene blir igjen i Stavanger, bosatt på Solbakken, et barnehjem for misjonærbarn. Far og sønn møttes ikke på over 10 år på grunn av lang avstand og uroligheter på Madagaskar, hvor Frankrike og Storbritannia knivet om innflytelse og kontroll over øya mot slutten av 1800-tallet. I 1985 ble øya okkupert av Frankrike, og året etter ble Madagaskar en fransk koloni. Okkupasjonen møtte motstand og i 1895–97 foregikk det såkalte Menalamba-opprøret.

I utstillingen Kjære Rikard visualiserer Lene Ask brevvekslingen mellom far og sønn. Brevene er bevart i misjonsarkivet i Stavanger, og gjennom kunstnerens innblikk i den spesielle historien får vi se unge Rikard vokse opp. Brevene bærer preg av omsorg, uro og uendelig savn. Vi får også et unikt innblikk i Norsk Misjonshistorie. Hva var det som fikk misjonærene til å ofret alt for sitt kall, og hvilken pris barna måtte betale foreldrenes kall?

Prosjektet er støttet av Norsk kulturråd og skal gis ut som tegneserie på No Comprendo Press i mai/juni.

Lene Ask (f. 1974) er utdannet fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen og jobber som fotograf, illustratør, tegneserieskaper og barnebokforfatter. Hun har mottatt flere priser for sitt arbeid. Tegneserien Kjære Rikard som utstillingen er basert på, kommer senere i vår. Hun har hatt separatutstillinger på Østfold Kunstnersenter (2010); Fotogalleriet (2004); deltatt på Bjørka 10 år – Det lyse rommet, Preus Museum, Horten (2008); Domestic Affairs, 0047, Berlin og Momentum, Moss (2006). Hun har utgitt en rekke bøker, og fått flere priser for disse.

Lene Ask Kjære Rikard er en del av The Dream of the Perfect Society, som omfatter fire separatutstillinger hvor hver av kunstnerne bringer sine perspektiver knyttet til temaet. Utstillingen er kuratert av Tor Arne Samuelsen og Rikke Komissar.