«Tyskerjentene» – vår svarte plett i etterkrigshistorien

Velkommen til foredrag og debatt onsdag 11. juni kl. 18–21 på Litteraturhuset!

Lars Ramberg, FREMDGEHEN, 2009. Videostill.
Lars Ramberg, FREMDGEHEN, 2009. Videostill.

Vi har alle hørt uttrykket «tyskertøs», men hvem var jentene som fikk den lite flatterende betegnelsen? Hvilken rolle spilte den norske stat i etterkrigsoppgjøret overfor disse kvinnene?

Gjennom ulike foredrag og debatt vil vi søke å forstå hvordan mange tusen kvinner kunne bli internert i ulike leire i Norge etter andre verdenskrig, og ikke minst hvordan mange av dem ble utsendt til Tyskland, med fratatt statsborgerskap og enveisbillett i kofferten.

Arrangementet er en del av Akershus Kunstsenters utstilling 1814 Revisited – The Past is Still Present, og springer ut av verket FREMDGEHEN av Lars Ø. Ramberg.

Tid:      onsdag 11. juni kl. 18.00–21.00
Sted:   Kjeller’n på Litteraturhuset i Oslo

Gratis inngang, åpent for alle!
Enkel servering.

Deltakere:
Kåre Olsen historiker
Helle Aarnes journalist og forfatter
Ebba Drolshagen forfatter og oversetter
Lars Ø. Ramberg kunstner

Moderator er journalist og forfatter Marte Michelet.

Arrangementet starter med visning av Rambergs film FREMDGEHEN kl. 18.00–18.15.
Deretter vil det bli fire innlegg med ulike vinklinger, før paneldiskusjon og spørsmål fra salen.

Kort info om deltakerne:
Kåre Olsen er historiker og regnes blant Norges fremste eksperter på området «tyskerjentene». Han publiserte i 1998 boka Krigens barn. De norske krigsbarna og deres mødre. (Aschehoug). Olsen vil gi en innføring i temaet og bidra med et historisk tilbakeblikk på hva som skjedde, samt fortelle om samfunnets oppgjør med kvinnene etter krigen og hva statens rolle var i dette oppgjøret.

Helle Aarnes er journalist i A-magasinet og forfatter. I 2008 fikk hun Den Store Journalistprisen for artikkelserien «Tyskerjentene» i Bergens Tidende. I 2009 ga hun ut boken Tyskerjentene: historiene vi aldri ble fortalt på Gyldendal forlag. Aarnes vil fortelle om prosessen med å løfte frem disse historiene i mediebildet og hva som engasjerte og overrasket henne i arbeidet.

Ebba D. Drolshagen er en norsk-tysk forfatter, bosatt i Frankfurt am Main. Drolshagen har skrevet boken De gikk ikke fri. Kvinnene som elsket okkupasjonsmaktens soldater (Oktober forlag); og en bok om private kontakter mellom sivilbefolkning og Wehrmachtssoldater i Norge og Frankrike: Den vennlige fienden. Wehrmacht-soldater i det okkuperte Norge (Spartacus forlag). Drolshagen vil i sitt innlegg komme inn på hvem de norske jentene var, og se på det statlige oppgjøret gjennom et kjønnsperspektiv.

Billedkunstneren Lars Ø. Ramberg har siden nittitallet markert seg internasjonalt med kunstprosjekter i offentlig rom. Med base i Berlin arbeider han med prosjekter som kontekstualiserer sosiale, historiske og politiske problemstillinger. Hans internasjonale gjennombrudd var prosjektet Palast des Zweifels hvor det tidligere parlamentet i DDR ble omgjort den til et lysede monument for den tyske tvilen etter gjenforeningen. Ramberg har representert Norge på den 27. Sao Paulo-biennalen og  den 52. Venezia-biennalen.

Prosjektet FREMDGEHEN ble første gang vist på Hamburger Bahnhof i Berlin i 2004. Det tar opp de norske tyskertøsenes skjebne etter andre verdenskrig. De ble fratatt norsk statsborgerskap, internert og deportert til Berlin i 1946. På Litteraturhuset presenterer Ramberg et videointervju med en av kvinnene.

Debatten er støttet av Fritt Ord og Norsk Kulturråd, og er en del av utstillingen 1814 Revisited – The Past is Still Present, produsert av Akershus Kunstsenter.

Arrangør av debatten er Akershus Kunstsenter. www.akershuskunstsenter.no