Dag Nordbrenden: Condominium

Utstillingen Condominium består hovedsakelig av fotografier fra et område nord-øst i Brasil. Tittelen henspiller på det latinske ordet for andelsleiligheter i større boligkomplekser, og peker i retning av det som er utgangspunktet for prosjektet. 

Dag Nordbrenden, Orobos (Black Vultures)
Dag Nordbrenden, Orobos (Black Vultures)

Under et opphold i Brasil kom Nordbrenden ganske tilfeldig over en massiv betongarkitektur som vekket hans nysgjerrighet. På en underlig måte fremstod den både uferdig og forfallen på samme tid. Tidsmessig var arkitekturen også vanskelig å plassere, noe som gjorde fascinasjonen desto sterkere. Det skulle vise seg at bygningsmassen Nordbrenden hadde kommet over var et byggeprosjekt igangsatt rundt 2005, med norske investorer og utbyggere involvert. Dette skulle realisere grandiose ferieboligkomplekser, hovedsakelig for det norske markedet, men utbyggingen stanset opp som følge av finanskrisen i 2008 og hvitvaskingsskandaler.

Samlet sett danner fotografiene en visuell og stemningsfull kartlegging av et forlatt område, og estetiserer bildet av urealiserte drømmer.

Med i utstillingen er også Nordbrendens landskapsfotografier fra samme område, der naturens egen arkitektur infiltrerer den menneskeskapte. Vulkanstein fotografert ved lavvann danner mytologiske landskap som inviterer tilskueren til å hallusinere i. Satt i sammenheng med bildene av økonomisk depresjon får landskapsfotografiene en forførende tiltrekningskraft som setter sitt preg på det totale bildet.

***

Dag Nordbrenden (f. 1971) er utdannet ved Sydney College of the Arts, Sydney, og Statens Kunstakademi, Oslo. Nordbrenden har vist en rekke separatutstillinger internasjonalt, deriblant ved Vitrine 7, Galeria das Artes, Sao Paulo (2013); CFF – Centrum för Fotografi, Stockholm (2012); Galerie Opdahl, Berlin (2009); Kunstbanken, Hamar (2006); Fotogalleriet, Oslo (2004); Natalia Goldin Gallery, Stockholm (2003); Mori Gallery, Sydney (2002); Kunstnerforbundet, Oslo (2000). Blant gruppeutstillinger er Åssen er du bær’ dei, du vøl itte skam, Kunstbanken, Hamar (2014); AYE–dunkelblau, Parrotta Contemporary Art, Stuttgart (2012); Neverwhere, NoPlace, Oslo (2011); Vårutstillingen, Fotogalleriet, Oslo (2008); A Member of the Wedding, Daniel Reich Gallery, New York (2008); Tous Photographes!, Musée de l’Elysée, Lausanne (2007). Nordbrenden er innkjøpt flere steder, deriblant Telenor Art Collection, Oslo; Norsk Kulturråd; Statoil Kunstsamling; Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo; Norsk Hydro Kunstsamling; Svenska statens kulturråd. Han har gjort offentlige kunstprosjekter til blant annet Tønsberg Akutt og Bergen kommune. 

Dag Nordbrendens prosjekt Condominium er støttet av BKHs stipend fra Akershus Kunstsenter, Norsk kulturråd, Fritt Ord, Norsk Fotofrafisk Fond, Billedkunstnernes Vederlagsfond og Ingrid Lindbäck Langgaards Stiftelse.

Utstillingene er kuratert av Rikke Komissar og Tor Arne Samuelsen.