Per Teljer: Mörker, bara mörker!

Per Teljer, Hatchet, 2014. Kull og grafitt på papir.
Per Teljer, Hatchet, 2014. Kull og grafitt på papir.

Per Teljer er en markant video- og filmkunstner som gjennom hele sitt kunstnerskap har vært opptatt av samfunnets mange sub-grupper, menneskelige relasjoner og kommunikasjon og identitet. Hans filmer preges av en dyster og ubestemmelig undertone, noe som forsterkes ytterligere av en gjennomført mørk estetikk.

I Teljers siste film Tess (2015) møter vi et par som opplever en krise i sitt forhold. Sakte utvikler filmen seg til et kammerdrama der mangel på kommunikasjon og tillit preger deres relasjon, og troen på forholdet de begge har investert i kollapser. Med et intenst formspråk utspiller filmen seg i et typisk, nordisk rekkehus, et miljø som understreker realismen i filmen. For kunne ikke dette vært et hvilket som helst par?

Tess speiler konfliktlinjer i forholdet mellom hovedpersonene, men med filmen er Teljer også ute etter å problematisere samfunnets sterke forventninger til mennesker, for eksempel når det gjelder kjønnsrollemønster og hvordan man selv velger å leve sitt liv.

Ved siden av Tess, omfatter utstillingen også tegninger. Teljers tegninger preges av en inngående realisme, bygd opp med lag på lag av kull og grafittpulver, kombinert med terpentin og ferniss, som har blitt slipt ned og visket ut, for så å bygges opp igjen – gang på gang. Resultatet er en dyp, livløs mørk overflate med kun noen få nyanser av lys. Motivene er gjenkjennelige, men stumme og avslører lite om hva som har skjedd. Kun stemningen de avgir hinter om at det kan være noe fatalt, skjebnesvangert som har skjedd.

Siden 1994 har Per Teljers kunstnerskap bestått utelukkende av film- og videoarbeider, og tegningene – som her går under fellestittelen Døda bilder – er en helt ny side ved hans praksis. Det er en vending som beriker hans kunstnerskap og filmer, og Akershus Kunstsenter er glade for å kunne vise dette.

***

Per Teljer (f. 1970) er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim. Bak seg har han en rekke utstillinger, internasjonalt så vel som nasjonalt, deriblant ved Gallerie im Körnerpark, Berlin (2015); KODE, Bergen (2014); Theater im Palais, Berlin (2014); ANX, Atelier Nord, Oslo (2013); Galleri 54, Gøteborg (2013); KJUBH Kunstverein, Köln (2012); Halle 14, Leipzig (2011); Kunst in der Ruine, Die Wiesenburg, Berlin (2011); ACC Galerie Weimar (2011); Tensta Konsthall, Tensta (2009); Künstlerhaus Bethanien, Berlin (2006); Lofoten International Art Festival, Lofoten (2004); Bergen Kunsthall, Bergen (2001). Per Teljer er innkjøpt av Museet for samtidskunst, Oslo, Bergen Kunstmuseum, Norsk kulturråd.

Per Teljers utstilling Mörker, bara mörker! er støttet av BKHs stipend fra Akershus Kunstsenter.

Utstillingene er kuratert av Rikke Komissar og Tor Arne Samuelsen.