Politiske aktivister gjestet finissage

Under finissagen for The Big Draw, var fokus på utstillingen Drawing for Freedom. Blant besøkende som kom, var de aserbajdsjanske politiske aktivistene Leyla og Arif Yunus sammen med deres datter Dinara Yusuf. Leyla har vært engasjert i hele spekteret av menneskerettighetsovergrep i landet, og er en aktiv kritiker av regimet. Hennes mann Arif er en kjent historiker som blant annet har tatt for seg krigen mot Armenia om Nagorno-Karabakh på begynnelsen av 90-tallet. Begge har tatt til orde for forsoning med Armenia som en løsning på den fastlåste konflikten. I 2014 ble de arrestert og siktet for forræderi, før de senere ble dømt til 8,5 og 7 års fengsel. Fengselsoppholdet ble ulidelig for begge to, der de ble holdt under verst tenkelige forhold uten legehjelp og medisiner. I desember 2015 var Leylas helse så dårlig at hun var døden nær, og hun ble løslatt på humanitært grunnlag. Kort tid etter ble også Arif løslatt, og etter diplomatisk innsats fikk de reise til Amsterdam der datteren deres Dinara nå bor.

Les mer om deres besøk her.