Om materialer og muligheter

Idun Baltzersen
Ingri Haraldsen & Petter Buhagen
Elin Hedberg
Hanne Frey Husø

Hvordan påvirker materialiteten selve formen eller uttrykket? I de fire prosjektene som i 2017 utgjør Kunstvisittens produksjon står det materialspesifikke sentralt. De forskjellige arbeidene preges av en oppmerksomhet overfor materialenes muligheter og begrensninger, samtidig som de åpner for refleksjoner rundt ulike temaer.

Idun Baltzersen (f. 1987) jobber med tresnitt i store formater. Men der normen er å kun vise sluttproduktet, altså det ferdige trykket på papir, lar Baltzersen også trykkplatene bli en vesentlig del av resultatet. Monumentale treplater og papirtrykk utgjør romlige installasjoner der både prosess, sluttprodukt og det materialspesifikke er vesentlige bestanddeler.

Treverket finner vi også i arbeidene til Ingri Haraldsen (f. 1984) og Petter Buhagen (f. 1983), men her i tredimensjonal form. Lag på lag med treplater er sammenføyet, og deretter formet til nye skulpturer. Saltation tar form som organiske og rene objekter er omarbeidelse av mikroskopiske saltkorn er forstørret opp nærmest til det ugjenkjennelige.

Fra tre er ikke veien lang til papir, og her er vi kjernen i Hanne Frey Husø (f. 1974) sine arbeider. Dukker og bøker utformet i håndlaget papir er sentrale elementer i hennes animasjonsfilmer og andre arbeider, og deres særegne overflate og karakteristikk gir dem et levende preg. Som utgangspunkt for prosjektet Botanikk for Adelaide finner vi kulturhistorien til plantene lin, iris og lilje. 

Elin Hedberg (f. 1988) jobber både i tre og metall, med de ulike forutsetningene materialene gir. Til denne utstillingen vil hun vise prosjektet Forandringer, der metallplater er hamret ut til korpusformer, med en tydelig taktil overflate. Hedbergs objekter plasseres ofte på en slik måte at man som betrakter må løfte de fram objektene for å kunne se helheten. Patinaen som berøringen gir er noe Hedberg ønsker velkommen.

Utstillingen er kuratert av Kunstvisitten v/ leder Kirsten Mørck, Mari Krokann Berge og Gabriella Gøransson. Kunstvisitten er en avdeling ved Akershus Kunstsenter, som produserer utstillinger og kurs for helse- og sosialinstitusjoner i fylket. Utstillingen i kunstsenteret deles opp i fire mindre utstillinger, som alle skal turnere i 2017.

Idun Baltzersen har mottatt støtte fra Norske Grafikeres Fond.

Utstillingen vises i Akershus Kunstsenter til 29. januar 2017.

Elin Hedberg, Forandringer
Elin Hedberg, Forandringer
Hanne Frey Husø, Botanikk for Adelaide.
Hanne Frey Husø, Botanikk for Adelaide.
Idun Baltzersen, Flokken
Idun Baltzersen, Flokken