SUB anbefalt i Vårt Land

Kunstkritiker Kjetil Røed i Vårt Land anbefaler utstillingen SUB, som vises fram t.o.m. 16. september. «Hva er forholdet mellom mainstream og subkultur? Spørsmålet er interessant, mest fordi hva som tilhører hvilken gruppe hele tiden forandrer seg. Det er heller ingen ukjent sak at det som befinner seg i opposisjon til det etablerte – eller definerer den notoriske vriene «normaliteten» – til slutt suges opp i mainstreamen som varer for kjøp og salg eller kule stilmarkører. I denne utstillingen utforskes et bredt spekter av motkulturelle ideer og former, flere av dem av typen som ikke lar seg oversette til handelsdisken. 

Den rendyrkede motkulturen finner sitt symbol i sam­arbeidet mellom Jan Christensen og Grete Neseblod, hvor et mørkt flagg – en slags negasjon av det nasjonale – akkompagneres av en forvrengt versjon av slagordet kongehuset har båret på kragen gjennom historien: «Ingenting for Norge». Det ligger en sunnhet i denne type symbolundersøkelse, fordi de tømmer svulstige tanker for alt innhold gjennom en ren motstand.

Å snu ting på hodet må noen ganger til for å vite hvordan vi skal stå oppreist. Verket av Christian Blandhoel sporer også en subkulturell linje med en uoppløselig vegring mot stereotyp normalitet i seg, men her ligger motstanden i oppløsningen av kategoriene mellom voksne og barn. Leketøy, her i form av bamsen, er for anledningen påført voksne ­ansikter som ser alt annet enn snille ut, noe som neppe gjør dem særlig velegnet for bekymringsløs lek. Men de fungerer­ utmerket som markører for hvor grensen mellom det gøyale og ubehag oppløser seg i noe vi må tenke over. Det gjør denne utstillingen også.»