Ungdommen inn på Akershus Kunstsenter!

Akershus Kunstsenter engasjerer lokal ungdom i forbindelse med flere aktiviteter.

Allerede for ett års tid siden engasjerte vi for første gang ungdommer i aktiviteter her på huset. Vi ønsket å gå nye veier med å få ungdom interessert i kunst, og som pioner i Norge engasjerte vi ungdom selv til å lage kunst-videoer om kunstsenterets utstillinger. I forrige uke kom to nye «vloggere» (videobloggere) på plass: Saim Iqbal og Amanda Eckermann. Disse tar over etter Rauand Ismail og Ylva Michaelsen, som har prøvd seg det siste året. De nye vloggerne er begge 17 år og går på Lillestrøm VGS. Bli bedre kjent med dem her.

I forbindelse med kommende utstilling Brave New World? har vi også engasjert ungdom til å bidra i både publikasjon og debatter.

– Framtiden eies av dagens ungdom, nettopp derfor retter denne utstillingen seg mot de unge, begynner direktør Rikke Komissar.

Hun forteller at kunstsenteret har invitert barn og ungdom til å sende inn tekster eller illustrasjoner som omhandler framtiden, til en publikasjon som lages som del av kommende utstilling Brave New World?. 

– De unge har fått helt frie tøyler til å formidle egne tanker og refleksjoner omkring framtiden, og vi har mottatt både dikt, tekster og visuelle illustrasjoner. Samlet sett blir dette en veldig fin publikasjon der publikum får høre fra de unge stemmene i dag, sier Komissar, som forteller at publikasjonen også inkluderer to essay av etablerte forfattere.

Den nye publikasjon slippes i forbindelse med åpningen fredag 28. september. Bidragene er i all hovedsak fra elever ved Lillestrøm VGS.

Komissar forteller at det i løpet av utstillingsperioden også skal arrangeres en panelsamtale om framtidens utfordringer.

– Som del av utstillingen arrangerer kunstsenteret en panelsamtale der vi kobler en kunstner, en forfatter og en ungdom sammen. I panelet sitter blant andre unge Ylva Michaelsen fra Leirsund, som stiller som «lokal ungdom og medlem av Natur og Ungdom».

I tillegg skal to klasser fra Nannestad skole møter kunstner Hege Tapio i utstillingen Brave New World?.

– Med dette inviterer vi to klasser inn i Tapios verk Human Fuel, der kunstneren og elevene vil snakke om fremtidens utfordringer, økologi, miljø, og hvordan de unge kan ta større grep om framtiden, sier Komissar.

– Ikke minst er utstillingen Brave New World? valgt ut som produksjon i Den kulturelle skolesekken, og hver dag i fire uker vil det myldre av ungdommer her når 3-4 skoleklasser skal oppleve utstillingen. Hva synes ungdommen selv om utstillingen? Hva er deres tanker om framtiden? Vi gleder oss til å høre hva de tenker, smiler Komissar, og fortsetter:

– Vi opplever at ungdom i dag følger med på nyhetsbildet, og er orientert om hva som skjer i verden – både lokalt og internasjonalt. Dermed er det viktig å ta disse stemmene på alvor, og gi dem plass. Vi gleder oss til å høre fra de unge i både publikasjon, panelsamtale, kunstnermøte og formidling.

Publikasjon og øvrig program er støttet av Fritt Ord.