Vårt Land om Igshaan Adams

Kritiker i Vårt Land, Kjetil Røed, skriver innsiktsfullt og reflektert om utstillingen til Igshaan Adams

«Teppene kan betraktes som spirituelle oppmerksomhetsøvelser i seg selv. For på samme måte som et bibelsitat eller en sure fra Koranen gjentas i bønn for at den bedende skal trenge inn i hva som står skrevet, føyer Adams sammen trådene og synliggjør ønsket om helhet og stramhet i synsvinkelen som manifesteres.

For de mindre religiøst anlagte er teppene også meditasjoner, for gjennom handlingens disiplinerende rytme former vevingen oppmerksomheten. Slik vi gjentar en meditasjonslyd for å tømme hodet for distraksjoner og få sinnsro, har arbeidet med teppene mantraets form: Ved å gjenta foreleggets mønstre jobber Adams seg, bokstavelig talt, gjennom motivet. Vevens stramhet er et speil for viljen til konsistens i den mentale anstrengelsen. Kunstneren strekker seg mot noe større enn selve vevingen ved å holde fast ved handlingen; trådens skyttelgang peker mot en indre vev av vilje til å finne sammenheng i en selv.»

Les saken i sin helhet her. (abonnenter)

Utstillingen vises til 10. februar 2019.