Kiyoshi Yamamoto innkjøpt

Verket Frances Farmer Will Have Her Revenge (Continue) er kjøpt inn til KODEs samling.Innkjøpsfondet for norsk kunsthåndverk besøkte utstillingene våre tidligere denne uken, og det er med glede vi kan fortelle at de valgte å kjøpe inn Kiyoshi Yamamotos verk Frances Farmer Will Have Her Revenge (Continue) (2018–2019).

I mange år har Kiyoshi Yamamoto (f. 1982) latt seg inspirere av den tyske kunstneren og tekstildesigneren Anni Albers (1899–1994), som gjennom en livslang karriere utforsket tekstiler i et minimalistisk og grafisk formspråk. Albers satte flere mønstre ut i masseproduksjon, noe som har påvirket Yamamotos måte å arbeide på: Han ser ingen motsetning i at noe som er industrielt produsert, også kan oppfattes som unika. Yamamoto henviser også til et besøk i Hopperstad stavkirke som inspirasjon, der forholdet mellom maleri, materiale og arkitektur går opp i en større enhet.

I utstillingen viser Yamamoto en større tekstilinstallasjon, samt maleri på kryssfinérplater fra møbler funnet i en bruktbutikk i Lillestrøm, og det er altså installasjonen Frances Farmer Will Have Her Revenge (Continue) som nå er innkjøpt. Verket er en monumental installasjon bestående av skai drapert over et stativ. Verket er dekket med fargefelter i utallige farger, i et slags abstrakt og organisk komposisjon som gir inntrykk av å være tilfeldig påført. Imidlertid er fargene påført med sprøyte i en langt mer tidkrevende og gjennomtenkt prosess.

Felles for Yamamotos arbeider er at de fremstår som både utforskende og sanselige, der ulike materialer og form smelter sammen til en større komposisjon.

Frances Farmer Will Have Her Revenge (Continue) (2018–2019) skal til KODE Bergen sin samling, og vi gratulerer kunstneren og museet!

Kiyoshi Yamamoto (f. 1982) bor og arbeider i Bergen, men er født i Brasil av japanske foreldre. Han tok sin mastergrad i kunst ved Kunsthøgskolen i Bergen i 2013 og har studert ved London College of Fashion og Escola de Belas Arts i Rio de Janerio. Yamamoto er representert i flere samlinger, blant annet KODE i Bergen og den norske ambassaden i Brasil.

Verket er en del av utstillingen Et maleri er et dikt uten ord, som også viser verk av Hennie Ann Isdahl, Wendimagegn Belete og Esther Maria Bjørneboe. Utstillingen er produsert av Kunstvisitten, og etter endt utstilling skal den på turné til helse- og sosialinstitusjoner i Akershus fylke.

Kiyoshi Yamamoto, Frances Farmer Will Have Her Revenge (Continue). Foto: Istvan Virag