Vårt land om Snorre Ytterstad

Vårt Land har anmeldt Snorre Ytterstad sin utstilling.

«Ytterstads kunst består ofte av hverdagslige gjenstander eller situasjoner som, med glimt i øyet og en liten tvist, ansporer til både grubling og smil. Det sentrale elementet i denne utstillingen er Natt #1-7 (2019), en serie fotografier av kunstneren selv slumrende på sofaen. På bordet foran ham er ulike ting i de forskjellige bildene: Et halvfullt vinglass, en tom potetgullpose, en Norvegia-ost med osteskjærer, en bærbar datamaskin, en ­mobiltelefon og forskjellige fjernkontroller. Blant annet. Ting vi alle har.

Hvorfor vise en sovende kunstner? Kanskje for å skissere et mer realistisk bilde av kunstneren som et helt vanlig menneske som også må hvile – langt fra svulstige kunstnermyter – og gjennom en slik hverdagsorientering lettere kunne peile inn noen lite belyste likhetstrekk mellom gallerirommet og søvnen.»

Slik begynner kunstkritiker Kjetil Røed sin anmeldelse av utstillingen til Snorre Ytterstad Natt.

«Det er først når aktiviteten stopper opp det blir klart hva vi egentlig driver med, skrev filosofen Martin Heidegger i Væren og tid (1927).» fortsetter Røed, før han avslutter:

Å stoppe opp er blitt viktigere enn noensinne, i en hektisk verden med sin bedøvende strøm av inntrykk, distraksjoner, lyder og stemmer. […] Heldigvis for oss finnes det steder som verner om pauseknappen; galleriet, kunsten. Og i denne utstillingen minnes jeg på nødvendigheten i stillstanden, verdien av å koble seg ut av hverdagens kvern av ting vi må gjøre.»

Anmeldelsen kan leses i sin helhet her (for abonnenter).