DIGITAL FORMIDLING: «Støtt de lesbiske i Kina og Albania»

Bli med inn i Inge Ås sin utstilling Sfinxa – Lesbisk trykk og kvinneaktivisme 1970–85!

Når du entrer kunstsenterets første rom, møter du dette verket. En sort trekant er malt på veggen, og midt i finner du et litografi.

Verket heter Støtt de lesbiske i Kina og Albania.

Plakaten var en humoristisk, men likevel alvorlig kommentar rettet mot partiet AKP-ml, som sto bak kampanjen «Fei feminismen ut». AKP-ml mente at homoseksuelle og lesbiske var et produkt av et borgerlig samfunn som ville forsvinne etter revolusjonen. Plakaten illustrerer også en person kledd i en original «Maodress» fra Kina. Antrekket refererer til Marxist-Leninistene som støttet kommunismen i Kina og Albania. I begge disse landene var homofili forbudt, og i Albania ble homofili straffet med døden. Plakaten er en produksjon fra SFINXA, 1977.

Den sorte trekanten refererer til kvinnelig homoseksualitet som var forbudt under nazismen, og kvinner som ble ansett som umoralske, noe lesbiske automatisk gjorde, fikk en sort trekant påsydd klærne i nazistenes konsentrasjonsleirer. Den sorte trekanten ble også tildelt sigøynerne. Homofile menn ble på sin side merket med rosa trekant.