AKTUELLE UTSTILLINGER

I perioden 7. – 29. januar presenteres to utstillinger:

Drømmeland + Utdrag frå eit metafysisk innbrot, en separatutstilling av Ånond Versto.

Drømmeland –
en utstilling fra
KUNSTVISITTEN med:
Anne Karin Furunes
Vanna Bowles
Anna Tolbot
Mary Owens
Peter Mohall
Bente Louise Aas
Jan Trygve Fløysvik
Cathrine Thorstensen
Vanna Bowles

ÅNOND VERSTO Utdrag frå eit metafysisk innbrot

“Tanken var rar, men enkel: Spurde eg meg sjølv kvar kunstverka kom ifrå, kunne svaret like godt vera at dei var var nappa ut av eit hus ein av og til, med det rette utstyret kan klare å snike seg inn i. Dette vil eg ikkje presisere lenger enn som så, men altså: Det er rett og slett eit mysterium korleis ein kan finne på å reorganisere, samanføye, forme materialar så dei plutseleg og overraskande framstår som produkt av ein heilt klar intensjon. Eg er i eit hus eg ikkje kjenner frå før, det er ingen som har invitert meg inn der, og eg måtte streve og dirke for å koma inn. Altså har eg funne ut at det må vera snakk om innbrot…”.
Ånond Versto.
Ånond Versto (1984) gikk ut fra Kunsthøgskolen i Bergen med master i 2011, og har siden da gjort seg bemerket av flere. Kritiker Arne Skaug Olsen skrev en anmeldelse av avgangsutstillingen der han trekker frem Versto som de mer interessante, og Aftenpostens Lotte Sandberg omtaler han som et ”kunstnerskapdet er verd å følge med på” i sin anmeldelse av Skulpturbiennalen i Vigelandsmuseet i 2011.
Utstillingen “Utdrag frå eit metafysisk innbrot” presenterer objekt, skulptur og tegning, alle nye arbeider. I utstillingen kan man oppleve en kakkelovn med et labyrintisk rørsystem som fyller et helt rom, en pneumatisk platespiller som pumper ut lyd, tegninger, en ugle med innebygget kamera, deler av en bukk utskåret i tre og et par briller som gjør at det ene øyet ser direkte inn i det andre og vise versa.
Litt bakgrunnsinfo:
WURLITZER Co var et selskap i USA som utviklet og produserte orgler og automatiske musikkinstrument i tidlig forrige århundre. Dette ble videreutviklet og ulike Tivoli brukte Wurlitzer til å akkompagnere karuseller. Senere kom også filmindustrien og benyttet manuelt opererte Wurlitzer-orgel til lydeffekter til stumfilmene. Firmaet kuliminerte med å utvikle den kjente jukeboxen og navnet ”Wurlitzer” ble synonymt med pop- og rock kulturen.
Versto har til utstillingen på Akershus Kunstsenter jobbet videre med dette tema og presenterer en utvidet versjon av en ”Kosmos Wurlitzer”.Verket er en hybrid av en jukebox og et pumpeorgel. Ånond har hentet gamle stjernekart fra internett, gjennomhullet dem i mønster etter stjernene og lagt stjernekartet på som en gammel LP. Ved hjelp av en finuerlig installasjon skapt av Versto, der 36 ventiler og tråkraft slipper luften ut og lyd skapes. Lyden av stjernene pumpes ut i rommet.
Ånond Versto, "Skisse til ovn med labyrint til pipe"
Begge utstillingene vises i perioden 07.01 – 29.01.