Kunst på vandring

KUNST PÅ VANDRING var et utstillingsprosjekt i regi av Akershus Kunstsenter og på oppdrag fra Akershus fylkeskommune, avviklet i perioden 2011–2016. En ny utstilling ble produsert årlig, som turnerte i ulike visningssteder i fylket.

Kunst på vandring 2015
Kunst på vandring 2014
Kunst på vandring 2013
Kunst på vandring 2012

*** 

Kunst på vandring 2011

I 2011 presenterte vi prosjektet Collaborism, med billedkunstnerne Espen Henningsen og Jan Skomakerstuen i spissen. Med seg hadde de en større gruppe billedkunstnere og graffitiartister.

Det improvisatoriske og spektakulære sto i sentrum, og prosjektet bød på flere overraskelser. Med en forankring i graffitiestetikken bygde kunstnerne store konstruksjoner, installasjoner i tillegg til veggmalerier. Det var et energisk og visuelt slående uttrykk som publikum fikk gleden av å oppleve!

Collaborism ble vist på Kolben kulturhus i Kolbotn og Nes kulturhus på Årnes.

Teaser her!

Sjekk ut katalogen: Kunst på vandring 2011: Collaborism

Tidligere prosjekter:

Collaborism: Transit Vestfold, Haugar Vestfold Kunstmuseum 2011
Collaborism: «Oxymoron» Galleri KHK 2010
Collaborism: «Frontside Disaster» på Youngstorget 2009
Collaborism: Høstutstillingen 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med utgangspunkt i graffitiens slående estetikk

Graffiti er noe som preger de fleste bybilder, og meningene rundt hvorvidt dette er fint eller stygt, er mange og delte. Den gjengse oppfatningen blant den eldre garde heller kanskje mest i retning av sistnevnte, mens blant de yngre er oppfatningen en annen. Så hva er egentlig tilfelle? Kan ikke et monumentalt graffitimaleri være vel så estetisk som et Rubensmaleri? Graffitien står for et kraftig visuelt uttrykk som fortjener vel så mye oppmerksomhet som den såkalte «høykunsten»? Mye samtidskunst har nettopp sitt utspring i graffitien og denne populærkulturelle estetikken.

Vi har i år valgt å presentere kunstnergruppen Collaborism. Arbeidene deres kjennetegnes av nettopp en forankring i graffitiestetikken. Man kjenner igjen den samme fargesprakende estetikken, de levende linjene og det visuelt kraftfulle uttrykket. Imidlertid dreier det seg ikke her utelukkende om malerier, men også om installasjoner, konstruksjoner og skulpturer. Verkene bygges og settes sammen på stedet. Med andre ord er det improvisatoriske en vesentlig side ved arbeidene til Collaborism, og årets Kunst på vandring vil by på overraskelser for både publikum og oss!

Kunstnergruppen Collaborism drives under ledelse av Espen Henningsen, Jan Skomakerstuen, Sindre Wam og Stay One. Collaborism ble formet under jobbing med Sisyfos Minigolfklubb* og andre større prosjekter, hvor samarbeid mellom kunstnere har vært fellesnevneren. Som kunstnerne påpeker selv: «Collaborism er ikke en fast gruppe, men snarere et forum der kunst og samarbeid er de bærende elementene, og hvor prosjektet tar form ut fra deltagernes kvaliteter. Samarbeidet gir en bredere erfarings- og idèbank, samt mer arbeidskraft og ressurser til å gjennomføre større produksjoner med flere uttrykksformer. Målsetningen til Collaborism er å nå deler av befolkningen som ellers bryr seg lite om kunst.»

Collaborism har et visuelt uttrykk som har sin forankring blant annet i graffitiestetikken. Dermed skapes det en tydelig rød tråd gjennom gruppens arbeider. Det er det tidvis røffe, men slående visuelle uttrykket som vil prege årets Kunst på vandring-prosjekt. Ved å vise Collaborisms arbeider ønsker Kunst på vandring 2011 å rette søkelyset mot denne stigmatiserte subkulturen, og peke på og fremheve det sterke visuelle uttrykket som finnes her, som man også finner igjen hos flere kunstnere. Det handler om å vise hvordan dette visuelle uttrykket kan kanaliseres på de «rette» stedene og slik være profesjonell og fengslende kunst.

 

Kunstnerne

Espen Henningsen (1981) er utdannet fra Statens Kunstakademi i Oslo, og er gjestelærer ved Einar Granum Kunstfagskole. Han kan vise til en omfattende utstillingsvirksomhet, både separat- og kollektivutstillinger, og er aktiv i kunstprosjektet Sisyfos Minigolfklubb. I 2008 deltok han på Høstutstillingen med Collaborism, og på utstillingen Lights On, vist på Astrup Fearnley Museum for Moderne Kunst, hvor han viste Improvised Wall Piece i samarbeid med Lars Kjemphol. Han var også med på installasjonsprosjektet Frontside Disaster (2009). Henningsen har gjort flere utsmykningsoppdrag, blant annet for Skatt Øst og Price Water Coopers, begge i samarbeid med Eivind Blaker.

Jan Skomakerstuen (1966) er utdannet fra Statens Kunstakademi i Oslo. Han arbeider som høyskolelektor ved KhiO, og er styremedlem i Norske Grafikere. Bak seg har han en langvarig og omfattende utstillingsaktivitet. Han har deltatt på Høstutstillingen (1995, 2006, 2007) samt med Collaborism i 2008. Året etter var han med på prosjektet Frontside Disaster, et spektakulært installasjonsprosjekt som ble oppført på Youngstorget. Skomakerstuen jobber primært med lysdesign og installasjonskunst. Han har stått for lysdesignet på flere teateroppsetninger og konserter.

Sindre Wam (1984) studerer ved Bergen Arkitektskole, og uteksamineres som sivilarkitekt i 2013. Wam har deltatt på Høstutstillingen med Collaborism i 2008, men også stilt ut egne arbeider på ulike gruppeutstillinger. I tillegg har han flere utsmykningsoppdrag bak seg, blant annet for Porsgrunn Kunstforening og Bergen Arkitektskole.

Stay One (198X) er utdannet og jobber som håndtverker. Han er et kjent navn i graffitimiljøet både inn- og utland, og representerer det legendariske crewet KD fra Bronx i New York. De siste ti årene har han blitt booket til å spraye graffiti på de fleste HipHop-jams rundt omkring i Norge. I 2010 deltok Stay på Rooftop Legends graffiti jam på Manhattan, New York. Stay har vært med på flere større kunstprosjekter med Collaborism, som Høstutstillingen 2008, Frontside Disaster i 2009 og Oxymoron på Galleri KHK i 2010.

Formidling

Årets Kunst på vandring har særlig ungdom som målgruppe. Derfor vil den formidles til denne publikumsgruppen, gjennom ungdomsskolene. Målet er at vi gjennom formidling av årets utstilling kan vise hvordan kunst kan være flere ulike estetiske og visuelle uttrykk.

Formidling tilbys primært mandager og tirsdager i utstillingsperioden, og i kulturhusenes åpningstider.

Dersom man ønsker omvisning i utstillingen er det bare å kontakte formidlingsansvarlig Monica Holmen på e-post: mncaholmen@gmail.com