Kunst på vandring 2013: Skjulte historier

Kunst på vandring 2013 Skjulte historier er over for i år, og vi takker kunstnerne og visningsstedene for samarbeidet, og alle som kom og så utstillingene!

LørenInviteWeb-page-001

Kunst på vandring 2013: Skjulte historier ble vist på Kolben kulturhus 6. – 28. april; Nes kulturhus 4. mai – 2. juni; Lørenskog kulturhus 8. – 30. juni.

Skjulte historier er en utstilling som kretser rundt temaer som fortelling, narrativer, fantasi, diktning og fri assosiasjon.

Kunstnerne Siri Berqvam (1977) og Nils Olav Bøe (1958) står for to ulike innfallsvinkler til det narrative kunstverket som uttrykk. Gjennom to vidt forskjellige kunstneriske uttrykk og teknikker – henholdsvis tekstil og fotografi – skaper de verk som er svært assosiative og spekket med potensielle tolkninger og historier. De er valgt fordi deres verk tangerer hverandre i tematikk og fordi de begge åpner for betrakterens assosiasjoner i møte med verkene.

Nils Olav Bøe jobber med iscenesatt fotografi. Med små modeller i 1:87 skala, som han bygger selv, skaper han underfundige og narrative fotografier. Men narrativen er ikke gitt, og det er ingen hint om hva som foregår i fotografiene. De er som åsteder uten noe som helst hint om hva som har skjedd der.

I sine seneste arbeider utforsker Bøe det mer cinematografiske formatet; 16:9 widescreen. Det tilfører en ekstra dimensjon; fotografiene gir inntrykk av å være filmscener, men stadig uten hint om hva som egentlig foregår i dem.

I Bøes fotografier presenteres betrakter for en scene og noen aktører, men ellers ingen hint om hva motivet dreier seg om. Det overlates helt til betrakter å selv dikte historien rundt det de ser.

Nils Olav Bøe, ´Simulacrum´
Nils Olav Bøe, ´Simulacrum´

På tross av ulike medium er det nettopp her Nils Olav Bøes arbeider tangerer Siri Berqvams tekstil-installasjoner. Tidligere skapte hun enorme skulpturer som hun sydde selv; forvokste melposer, makrell i tomat-bokser og kaviar-tuber. Nå hekler og strikker hun og skaper store, viltvoksende tekstile installasjoner, som dels forholder seg til de enkelte visningsstedene.

I installasjonen Floke ser man et krøllet veiskilt, en sykkel som ser ut som noen har krasjet med, greiner, en støvsuger og andre elementer som trigger til uendelige assosiasjoner. Alt er knyttet sammen i en tilsynelatende uforløselig floke, som man heller ikke kan se hvor begynner og hvor slutter. Igjen overlates publikum til selv å finne frem til de  historiene som skjuler seg i verket. Har noen krasjet på sykkelen? Hvorfor er det en støvsuger der?

Floke er en levende installasjon som endrer seg med utstillingssted. Til Kunst på vandring 2013 vil Berqvam utvide installasjonen og tilpasse den til hvert enkelt visningssted.

Siri Berqvam, ´Floke´
Siri Berqvam, ´Floke´

På sett og vis hanskes Bøe og Berqvam med en del av de samme temaene, men på svært ulike måter og i to radikalt ulike medier. Med verkenes invitasjon til historiefortelling fra betrakters side er de åpne og inviterende. Som representanter for to vidt forskjellige uttrykk komplementerer de hverandre på en fascinerende og engasjerende måte.